donderdag 12 december 2013

Mantelzorgers, het cement van de samenleving


Zorgen voor je partner, ouder of familielid als deze ziek is? Dat doe je toch gewoon! Maar is dat wel zo gewoon?
U zorgt voor een ander en daardoor bent u mantelzorger. Vaak niet eens bewust, meestal uit liefde, soms tegen wil en dank. 

Wat is een mantelzorger?
Het begrip mantelzorger is vaak niet altijd duidelijk en veel mensen hebben nog nooit van mantelzorg gehoord. Toch wordt in Nederland 80% van de zorg door mantelzorgers gegeven. Een definitie van het woord mantelzorger:
Een mantelzorger geeft onbetaald, niet vanuit een beroep of georganiseerd vrijwilligerswerk, hulp aan een partner, familielid, vriend, huisgenoot, kennis of buur die hulp of zorg nodig heeft vanwege ziekte, ouderdom of handicap.

Wat doet een mantelzorger?
Dat is ontzettend verschillend. De meeste hulp wordt gegeven bij de persoonlijke verzorging of in de huishouding. Maar ook boodschappen doen, meegaan naar een ziekenhuis of dokter. Toch is er voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die 1 januari 2007 inging, pas sprake van officiƫle mantelzorg als u langdurig zorg verleent. Hiermee wordt bedoeld zorg die langer duurt dan acht uur per week, en minimaal drie maanden lang. Bovendien moet de zorg voldoen aan een aantal voorwaarden.

Geldelijke ondersteuning
Voldoet de persoon die de mantelzorg krijgt aan die criteria, dan kan voor die zorg een persoonsgebonden budget worden aangevraagd. Voor de mantelzorger stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dit jaar bovendien maximaal 200 euro ter beschikking, het zogenaamde mantelzorgcompliment. Dit is vastgesteld in de regeling waardering mantelzorgers. Helaas zal dit per 2015 waarschijnlijk komen te vervallen. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op de website van VWS.

Waardering
Elk jaar is er ook een Dag voor de Mantelzorg. Op deze dag wordt u als mantelzorger extra in de bloemetjes gezet. Buiten allerlei leuke activiteiten is deze dag ook vooral bedoeld om informatie te krijgen. Vaak weet u niet dat u als mantelzorger zelf ook een beroep kan doen op hulp zodat u ook eens een dagje vrij bent van uw zorgtaak. Of misschien heeft u een vraag of probleem. Ook hiermee kunt u terecht u op deze Dag van de Mantelzorg. Want al zorgt u met liefde, het is niet altijd makkelijk.


 Steunpunten Mantelzorg
Als u mantelzorger bent kunt u behoefte hebben aan steun en een luisterend oor van anderen. Hiervoor kunt u terecht bij de Steunpunten Mantelzorg en bij de verschillende lotgenotencontactgroepen. In die groepen vindt u mensen in een vergelijkbare situatie die begrijpen dat het, ondanks alle liefde, vaak ook erg moeilijk is. U vertelt uw verhaal aan iemand die hetzelfde meemaakt. Daardoor ontdekt u dat u niet de enige bent met gevoelens van onzekerheid en zelfs eenzaamheid. Bovendien hebben anderen vaak tips en suggesties, bijvoorbeeld om zelf hulp te vragen. In of bij uw woonplaats is meestal wel een Steunpunt te vinden.

Steeds meer, steeds ouder
Uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat er een enorme groei aan mantelzorgers verwacht wordt. Waren er in 2006 nog 1,4 miljoen Nederlanders die een ziek of gehandicapt familielid of vriend hielp, naar verwachting zullen dat er in 2020 1,6 miljoen zijn. De grootste stijging zit vooral in de leeftijdsgroep boven de 65 jaar. Dat is ook wel te verklaren: we worden immers steeds ouder. De kans dat u voor een zieke of hulpbehoevende ouder zult zorgen neemt daardoor toe. Ook al omdat de overheid uitgaat van de zorgzame samenleving waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen blijven. Daarom wordt het belang van de mantelzorger ook steeds duidelijker. Staatssecretaris Jet Bussemaker kon het niet duidelijker zeggen op de Nationale Mantelzorglezing in Utrecht:

‘Mantelzorgers en vrijwilligers worden niet voor niets wel het cement van onze samenleving genoemd. We mogen dan ook blij en dankbaar zijn dat zo veel mensen daadwerkelijk onbetaald werk willen doen of voor een ander willen zorgen.’


Geen opmerkingen:

Een reactie posten